
تمیزکردن آشپزخانه در ۱+۱۱ مرحله + چکلیست هفتگی، ماهانه و فصلی
اگر از دیگران بپرسید که قلب خانه کجاست، احتمالا در پاسخ آشپزخانه را نام ببرند. داشتن آشپزخانهای تمیز هم ظاهر مرتبی به منزلتان میدهد و هم محیطی سالم برای غذاپختن فراهم میکند. تمیزکردن این بخش از خانه به همان اندازه که مهم است، میتواند چالشبرانگیز هم باشد. اگر شما هم با این مسئله چالش دارید و نمیدانید که تمیزکاری اساسی آشپزخانه را از کجا باید شروع کنید، توصیه میکنیم این مطلب را حتما بخوانید. در ادامه در مجله یوفی، مراحل مختلف تمیزکردن آشپزخانه را با جزئیات بررسی میکنیم و در آخر هم، چکلیستی جامع از تمیزکاری هفتگی، ماهانه و فصلی به شما ارائه خواهیم کرد. پس، تا انتها با ما همراه باشید.
مراحل تمیزکردن آشپزخانه سالم
داشتن آشپزخانهای تمیز و مرتب، اولین گام برای پختن غذاهای سالم است. بنابراین، آشپزخانه باید مرتبا تمیز شود تا هم محیطی سالم برای پختوپز داشتهباشید و هم از تجمع آلودگیها در خانه جلوگیری کنید. برای آنکه مطمئن شوید آشپزخانه بهطور کامل تمیز شدهاست، بهتر است این کار را در ۱۲ مرحله زیر انجام دهید:
۱) تمیزکردن فر
فر یکی از وسایل پرکاربرد در آشپزخانه است که اغلب تمیزکاری نادیده گرفته میشود. برای تمیزکردن فر، ابتدا آن را خاموش کنید و اجازه دهید کامل خنک شود. سپس با استفاده از مخلوط جوششیرین و سرکه، لکههای چربی و سوختگی را پاک کنید. در صورت استفاده زیاد، بهتر است فر را هر هفته تمیز کنید. اگر قفسههای داخلی فر به تمیزکاری نیاز داشتند، میتوانید آنها را در محلول آب گرم و مایع ظرفشویی قرار دهید و پس از نیم ساعت، با برس نرم آنها را تمیز و خشک کنید. این کار به افزایش عمر فر و بهبود عملکرد آن کمک میکند.
۲) تمیزکردن اجاق گاز
چربیها و مواد غذایی ریختهشده روی اجاق گاز باید روزانه تمیز شوند. برای آنکه گاز بهطور کامل تمیز شود، میتوانید از اسپری چربیزدا یا محلول خانگی شامل جوششیرین و آبلیمو استفاده کنید. برای این کار، ابتدا شعلهپوشها را جدا کنید و کنار بگذارید. سپس سطح گاز را با اسفنج و محلول مورد نظر تمیز کنید.
۳) تمیزکردن کابینتها
تمیزکاری آشپزخانه بدون مرتبکردن کابینتها ناقص است. بهتر است برای تمیزکردن سطوح خارجی و داخلی کابینتها از دستمال میکروفایبر و مواد شوینده ملایم استفاده کنید. برای افزایش طول عمر کابینتها، حتما به سازگاری شوینده با جنس کابینت توجه کنید.
۴) تمیزکردن پنجرهها
پنجرههای آشپزخانه معمولا در معرض بخار غذا و چربی هستند. بنابراین برای تمیزکردن آشپزخانه، باید آنها را هم تمیز کنید. برای این کار، مقداری سرکه و آب گرم را داخل ظرفی مخلوط کرده و با آن، پنجرهها را تمیز کنید. سپس، برای آنکه اثری از لکه روی شیشهها باقی نماند، پنجره را با دستمال بدون پرز خشک کنید.
۵) تمیزکردن وسایل کوچک و بزرگ در آشپزخانه
وسایلی مانند مایکروویو، توستر، چایساز، یخچال و ماشین لباسشویی را حتما باید بهطور منظم گردگیری و تمیز کنید. هر وسیله روش خاصی برای تمیزکاری دارد، اما اغلب آنها را میتوانید با دستمال مرطوب و اسپری چندمنظوره تمیز کنید.
۶) تمیزکردن سینک
سینک یکی از مکانهای پرمیکروب آشپزخانه است و باید بهطور دقیق تمیز شود. برای ضدعفونی کردن سینک، ابتدا آن را با آب گرم و شوینده مخصوص بشویید؛ سپس مقداری جوششیرین روی سطح آن بریزید و با اسفنج تمیز کنید. برای براقتر شدن سینک هم میتوانید در پایان، چند قطره سرکه به آن بزنید.
۷) تمیزکردن کف آشپزخانه
کف آشپزخانه به دلیل پختوپز و رفتوآمد زیاد خیلی زود کثیف میشود. برای تمیزکردن سرامیکهای آشپزخانه، ابتدا آن را خوب جارو بکشید و سپس با تی و مواد شوینده مخصوص کاشی بشویید. در این مرحله میتوانید از بخارشوی هم استفاده کنید. اگر کف آشپزخانه شما از نوع پارکت لمینت است، باید دقت بیشتری در تمیز کردن پارکت داشته باشید و بهتر است از تی و مواد شوینده مخصوص پارکت استفاده کنید تا از آسیب به روکش جلوگیری شود. پیشنهاد میشود که حتما راهنمای خرید جارو رباتیک را مطالعه بفرمایید.
۸) تمیزکردن ماشین ظرفشویی
برای افزایش عمر ماشین ظرفشویی و جلوگیری از بوی نامطبوع، حتما ماهی یکبار یک لیوان سرکه سفید داخل ماشین ظرفشویی خالی بریزید و اجازه دهید فرایند شستوشو بدون وجود ظرف انجام شود.
۹) پاککردن لکههای روی شیشه
برای تمیزکردن شیشههای آشپزخانه، میتوانید از محلول آب و سرکه به همراه روزنامه یا دستمال میکروفایبر استفاده کنید. این روش باعث درخشندگی بیشتر شیشهها میشود.
۱۰) شستن پردههای آشپزخانه
پردههای آشپزخانه بهمرور زمان چرب و خاکی میشوند. بنابراین باید ماهی یکبار، بسته به جنس پرده، آن را با ماشین لباسشویی یا به صورت دستی بشویید.
۱۱) تمیزکردن آبچکان
آبچکان بهمرور زمان جرم میگیرد و باید هفتهای یکبار تمیز شود. برای انجام این کار، قطعات جداشونده را باز کنید و با برس و مواد شوینده بشویید.
۱۲) تمیزکردن یخچال و فریزر
در آخر، حتما یخچال و فریزر را وارسی کنید و مواد غذایی فاسد و تاریخمصرفگذشته را دور بریزید. قفسهها را مرتب کنید و خوراکیها را سر جای خودشان قرار دهید. سپس، سطح بالایی یخچال و فریزر را گردگیری کنید و در آخر، دستگیرهها و سطح بیرونی در را با دستمال میکروفایبر و شوینده مناسب تمیز کنید.
چکلیست تمیز کردن آشپزخانه برای نظافت هفتگی
اگر شاغل هستید و در طول هفته نمیتوانید زمان زیادی را برای تمیزکردن آشپزخانه صرف کنید، میتوانید چند ساعتی از تعطیلات آخر هفته را به تمیزکاری اختصاص دهید. برای نظافت هفتگی آشپزخانه، میتوانید از چکلیست زیر کمک بگیرید:
- شستن سینک با جوششیرین و سرکه
- تمیزکردن اجاق گاز و پاککردن چربیهای روزانه
- جارو و تیکشیدن کف آشپزخانه برای جلوگیری از لکشدن کف
- مرتبکردن یخچال و تمیزکردن قفسههای آن
- مرتبکردن وسایل و لوازم روی کابینت
- نظافت سطح کابینتها و پیشخوان
- دورریختن زبالهها
پیشنهاد میشود قبل از هر چیز از کار تمیز کردن کیسه جاروبرقی را انجام دهید.
چکلیست تمیز کردن آشپزخانه برای نظافت ماهانه
اگر عادت دارید ماهی یکبار بهصورت اساسی آشپزخانه را تمیز کنید، میتوانید از چکلیست زیر کمک بگیرید تا مطمئن شوید هیچ کاری از قلم نمیافتد:
- شستن پردههای آشپزخانه
- تمیزکردن فر و شستن قفسههای آن
- شستن قفسههای یخچال
- بررسی مواد تاریخگذشته در کابینت
- تمیزکردن کاشیهای دیوار
چکلیست تمیز کردن فصلی آشپزخانه
اگر عادت دارید که اول هر فصل خانهتکانی کنید، برای تمیزکاری آشپزخانه از چکلیست زیر پیروی کنید:
- تمیزکاری کامل داخل کابینتها
- تمیز کردن پشت یخچال و ماشین لباسشویی
- بررسی فیلتر ماشین ظرفشویی
- شستشوی پرده و شیشهها
- تعویض یا شستشوی فرش آشپزخانه
جمعبندی
با رعایت این نکات، آشپزخانهتان همیشه برق میزند! آشپزخانه تمیز یعنی قلب خانهای که همیشه با انرژی مثبت میتپد. در این مطلب، با شما درباره مراحل تمیزکردن آشپزخانه صحبت کردیم و چکلیست هفتگی، فصلی و ماهانه برای نظافت آن ارائه کردیم. با رعایت این مراحل و استفاده از چکلیستهای ارائهشده، دیگر نیازی نیست نگران انباشتهشدن کارها یا کثیفیهای قدیمی باشید. اگر ترفند و راهکاری برای نظافت بهتر آشپزخانه میشناسید، حتما آن را با ما هم بهاشتراک بگذارید.